מחלת המישיגננסיס היא דוגמא מייצגת לשינוי המהותי המתחולל בענף הירקות. שינויי האקלים העולמי והרחבת היקפי הסחר העולמי גרמו בין השאר, לעליית מדרגה בתפוצת מחלות הנגרמות ע"י נגיפים (וירוסים) וחיידקים (בקטריות).
אנו נחשפים, חדשות לבקרים, למחלות צמחים חדשות ולעלייה ברמת האלימות של מחלות ותיקות שכמותה לא חווינו. גידולים רבים בסל הירקות הישראלי חשופים לאיומים בסדרי גודל משמעותיים ביותר.
וכאילו לא די באיומים עצמם, מגמות השוק וסדר היום העולמי מקטינים מאוד את היקף ומגוון אמצעי ההתגוננות שברשותנו. המודעות הצרכנית לאיכות המזון ורכיבי הבריאות שבו גוברת. ובמקביל, מתרחבת הדרישה הגלובלית להגנת הסביבה. כתוצאה משתי מגמות העל האלו, ארגוני הצרכנים ושמירת הסביבה, מכתיבים דרישות מחמירות המגבילות שימוש בחמרים כימיים והקמעונאים ממהרים לאמץ דרישות אלו כתקני סף. בסופו של יום, יורדת ופוחתת יכולת השליטה של השתלן והמגדל על עיצוב הצמחים וההגנה עליהם מפני מזיקים ומחלות.
אין ספק כי ניתן לפתח פתרונות לבעיות החדשות אך פיתוח, כמו שכולנו יודעים, מייקר את עלות היצור הכוללת ומצריך העלאת היבול או מחיר התוצרת במידה כזו שתכסה את העלות הנוספת ואף תגדיל את הרווח בשורה התחתונה. למעשה מוכתבת פה דרישה לחקלאות חדשה שתניב מוצר חדש, בריא יותר לצרכן ואינו פוגע בסביבה. תעשיית הירקות כולה, שתלנים, מגדלים ומשווקים, נדרשת לעמוד באתגר המורכב הזה. אם נצליח, זו תהיה נקודת הזינוק הבאה של יצוא הירקות.
לדעתנו, שילוב הנחות העבודה הבא יניב את הפתרון המיוחל:
- צמצום סיכונים - כי אין אפשרות להבטחת 100%
- הצלחה פתרון הוליסטי – טיפול במכלול פרטים רחב המשפיע על התוצאה
- שיתוף פעולה אזורי\ארצי – כי שטח נגוע אחד מדביק את השכנים.
אנחנו בחישתיל כבר עושים את זה שנים...
בחישתיל התחלנו ליצר את השינוי כבר בתחילת 2007. בשלוש השנים האחרונות בחנו והגדרנו מחדש את סדרי העדיפות והציפיות של מגדלי הירקות מהמשתלה בכלל ושל השתיל בפרט. המומחים שלנו בצעו ניסיונות בעצמם וגם השתלבו בפעילות צוותים ארציים ובמחקרים שביצעו חוקרים מהאקדמיה ומכוני המחקר. על סמך התוצאות, בנינו לוח דגשים לאפיון שתילי ירקות מותאמים לצרכי השוק העדכניים ועם השלמת התהליך התחלנו בפיתוח פתרונות. מספר מוצרים כבר השלימו את שלב הניסיונות ונמכרים כמוצר מסחרי (למשל "טיסן"). מוצרים נוספים נמצאים בשלבי פיתוח וניסוי שונים.
את התוצאות רק אתה יכול לשפוט !
- אנחנו מאמינים ששיטת השתיל המורכב מאפשרת חסכון בטיפולים נגד מחלות קרקע.
- אנחנו עובדים על שיטות חדשניות לצמצום ומניעת מחלות ויראליות ובקטריאליות ע"י הקטנת המגע בצמחים עד למינימום ההכרחי ובידודם לצמצום אפשרות אילוח והדבקה.
- אנחנו מעדכנים אותך בכל מידע עדכני ורלבנטי, דרך אתר האינטרנט שלנו.
- אנחנו מפתחים צמחים מופחתי כימיקלים במסגרת תוכנית פיתוח תלת שנתית שעיקר יעדיה הם צמחים בעלי מהירות צימוח משופרת ומותאמות לגידול ירקות בכפוף לתקנים מחמירים ביותר.