קשה לחזות מתי תתפרץ מחלה בצמחים. שתיל שגדל ולבלב כל השנה יכול פתאום להתמוטט בלי סיבה נראית לעין. קשה עוד יותר לזהות את גורם המחלה בלי ידע ונסיון בסיסיים. ההתמודדות עם מחלות בגינה נעוצה, ראשית כל, בטיפול נכון בצמחים ובתשומת לב. ככל שנקדים לגלות את סימני המחלה, כך יגדל הסיכוי להדבירה, וככל שתנאי הגידול יהיו טובים יותר, כך נקטין את הסיכוי להתפרצות המחלה מלכתחילה.
תנאי הסביבה ישנם גורמי מחלה רבים העלולים לתקוף את הצמחים. אלה נחלקים באופן גס לשני סוגים - גורמי מחלה מדבקים, ושאינם מדבקים. גורמי המחלה שאינם מדבקים נובעים מתנאי הסביבה והגידול, כמו חוסר במינרלים, עודפי מים, תנאי מזג אוויר קיצוניים וכד'. הבנה של גורמים אלה תהווה את הצעד הראשון לגידול צמחים חזקים ובריאים. הכנת הקרקע היא הבסיס לגידול איכותי ובריא של צמחים. חשוב לנקות את השטח מעשביה ומשאריות צמחים מהעונה הקודמת (הם עלולים לשאת עליהם גורמי מחלה ומזיקים). בחרו צמחים המתאימים לגינה שלכם, בהתחשב בתנאי שמש/צל, קרקע, רוח ואקלים. בעת הקניה, הסתכלו על הצמחים במשתלה. האם הם נראים בריאים ומטופחים? האם יש כתמים או פגעים אחרים על העלים? הסתכלו גם על השורשים. כדאי לבחור צמחים צעירים, שמערכת השורשים שלהם לבנה וחיונית, ואינה ממלאת בצפיפות את העציץ. תכננו את השתילה בהתאם לתנאי השטח. שתילת קבוצות צמחים מאותו סוג, תקל על איכות גינון גבוהה יותר. לאחר השתילה יש להשקות היטב עד להיקלטות השורשים (בצמחים עשבוניים מדובר בדרך כלל במספר ימים בלבד). בהמשך, הימנעו מהשקיית יתר. עודף מים מונע מהשורשים לקלוט חומרי הזנה ולנשום, ומחליש את הצמח. צמח חלש תמיד רגיש יותר למחלות ומזיקים.
גורמי מחלה מדבקים נחלקים ל-3 סוגים עיקריים: פטריות, חיידקים (בקטריה) ווירוסים. גורמי מחלה אלה מופצים ע"י חלקיקים קטנים (מיקרוסקופיים ברובם), ומועברים מצמח לצמח באמצעות רוח, מים, בעלי חיים וחרקים, וכן בני אדם. זיהוי גורם המחלה המדוייק דורש ידע ונסיון, ולעיתים אף בדיקת מעבדה (בעיקר כשמודבר בוירוסים). הדבר חשוב ביותר לטיפול ולמניעת המשך הפצת המחלה, אך קצרה היריעה במאמר זה מלהרחיב על כל גורם וגורם. חשוב לעקוב אחר התפתחות הצמחים בגינה ולסימנים חריגים על העלים והגבעולים. לשים לב לכתמים על העלים, פצעים על גבעולים וענפים, להתייחס לאופי הצימוח – עיוותי עלים, נינוס, שינויים בפריחה. סימני המחלה יופיעו בצורות שונות על פני הצמח. תסמינים שונים נגרמים מגורמי מחלה שונים, אך לעיתים מספר גורמי מחלה יתבטאו בתסמינים דומים (כך למשל, הצהבת עלים עלולה להיגרם ממחסור או מעודפי מים או מנגיעות בוירוס). ישנם צמחים רגישים שהמחלה עשויה לפגוע בצורה משמעותית בגידולם, וישנם שהיא מהווה נזק קוסמטי בלבד. לכן, חשוב להתייעץ עם גורם מקצועי הן לגבי זיהוי המחלה והן לגבי רגישות הצמח ואופן הטיפול המומלץ. כאשר מדובר במחלות קרקע הפוגעות בשורשים, בדרך כלל תתגלה הנגיעות עם התמוטטות הצמח. במקרים אלה אין הרבה מה לעשות, ומומלץ להרחיק את הצמח הנגוע מהגינה (כולל גוש השורשים) במהירות האפשרית. גם כאשר מדובר בוירוס, אין טיפול יעיל, ומומלץ גם במקרה זה להרחיק את הצמח מהגינה.
|
למדו אם כן, להסתכל על הצמחים ולזהות את מצבם. האם הם חוורים, צהובים, מיובשים? האם יש עליהם כתמים? פגמים? חורים? משמעות זיהוי מוקדם של המחלה חשובה הרבה יותר מזיהוי מדוייק שלה. אם הבחנתם בסימפטום אחד או יותר, התייעצו עם גורמים מקצועיים, וטפלו בהתאם להמלצתם.
אני מזכירה כי לא כל פגיעה בצמחים דורשת התערבות כימית, ולעיתים שמירה על סניטציה, הרחקת חלקי צמח נגועים וגידול נכון משלימים את המשימה.
|